MOSAIC- den först webbläsaren som kunde visa bilder.

World Wide Web firar 30 år!

Idag för 30 år sedan är dagen då allt som vi numera kallar för internet ”föddes”.

CERN – Där allt började

1990 var början för hela WWW projektet i det europeiska forskningscentrumet CERN i Schweiz efter att webbens grundare Tim Berners-Lee i mars 1989 föreslagit ett ”informationshanteringssystem” för sin chef Mike Sendall på partikelfysiklaboratoriumet Cern i Schweiz. Den 20 december 1990 skapade han den första webbplatsen http://info.cern.ch/, men det skulle dröja fram tills den 6 augusti 1991 innan allmänheten kunde ta del av denna webbplats. Den första hemsidan finns fortfarande kvar i samma utformning: info.cern.ch.  


Varför nöja sig?
Tim nöjde sig inte med att stanna där, han fortsatte med att skapa den första webbservern och den första upplagan av HTML. HTML är språket man använder sig av för att skriva hemsidor. Det dröjde fram till i april 1993 innan CERN valde att släppa på rättigheterna till WWW, detta blev startskottet för det internet vi använder idag. Samma år släpps även webbläsaren Mosaic – som kan visa bilder. MOSAIC- den först webbläsaren som kunde visa bilder.

Vad gör internets fader idag kan man undra?
1994 flyttade Tim till MIT i USA, här grundar han the World Wide Web Consortium (W3C) med över 500 medlemmar från ledande industrier, forsknings- och utvecklingsinstitut, standardiseringsorgan och regeringar. Dessa finansierar verksamheten tillsammans med statliga bidrag, målet med organisationen är att främjar en öppen webb. Tim Berners-Lee leder organisationen än idag.

Få kunde väl 1989 ana vilken betydande roll internet skulle komma att få i våra liv. Vi tackar Tim för hans nyfikenhet och engagemang, utan honom hade vår verksamhet inte funnits. Vad hade du gjort om inte internet uppfunnits?


Bilden nedan visar den första webbplatsen, http://info.cern.ch/

0 0
Feed