Amazon kommer till Sverige

Amazon kommer till Sverige

Amazon, det lilla e-handelsföretaget som blivit världens största nätbutik, är på väg att etablera sig i Sverige.

De kommer under 2018 att öppna en ny region i Stockholmsområdet för sin webbservice, som riktar sig mot företag. Denna AWS (Amazon Web Service), ska serva partners och kunder inte bara i Sverige utan i hela Norden med molntjänster. Det handlar om virtuella servrar, lagring, beräkningskraft och andra it-resurser. Datacenter planeras i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.


Amazon har nyligen köpt domännamnet Amazon.se. Om lanseringen av webbservicen lyckas i Sverige är det därför rimligt att fundera på om en etablering av deras e-handel också kan komma att ske. Det finns ingen dominerande nätbutik i Sverige och Amazon fanns inte ens med bland de tio största i Sverige 2017.


I dagsläget finns Amazons e-handel bara i Tyskland och Storbritannien här i Europa. När vi i Sverige handlar på amazon.com idag kommer alltså produkterna från något av dessa länder och det är butiker i dessa länder som gynnas av våra köp.

Vad skulle en etablering här innebära för Sverige?
Allt fler företag försöker hitta sätt att samarbeta med Amazon, dels för att komma åt deras enorma databas och dels för att kunna sälja sina varor och tjänster genom Amazons kanaler. En lansering av Amazon i Sverige skulle kunna röra om i e-handelsgrytan. Detta kan man såklart ha delade åsikter om, men optimister ser det som ytterligare en plattform och kanal att verka på. Fler möjligheter! Att synas på Amazon skulle vara ett ypperligt tillfälle för företagare att öka intäkterna, sprida sitt varumärke och få mer synlighet.


Amazon växer i dagsläget i Sverige och håller på att slå sig in hos svenska konsumenter. GfK, Tysklands största marknadsundersökningsinstitut, presenterade data i slutet av november 2017 som visade på över 500 000 unika kunder i Sverige de senaste 12 månaderna. Dessa kunder gjorde över 215 000 köp i månaden. Alltså över 2,5 miljoner köp det senaste året. 


Hur skulle det gå till att sälja på Amazon?
Att sälja på Amazon är enkelt och perfekt för små och medelstora företag. Amazon tar nämligen inga uppstartsavgifter, månadsavgifter och inga reklamkostnader. Du betalar endast en intäktsandel för sålda tjänster/produkter. Denna kostnad baseras på typen av tjänst och totalpriset. Dessutom får dina tjänster/produkter synlighet genom att de kommer upp bland relaterade tjänster/produkter. 


Nu väntar vi med spänning vad som kommer att ske i Sverige med Amazons etablering 2018.


Källa:

https://aws.amazon.com/blogs/aws/coming-in-2018-ne...
https://aws.amazon.com/
https://www.dagensanalys.se/2018/01/amazons-domina...
https://m3.idg.se/2.1022/1.691339/rykte-amazon-eta...

0 0
Feed