Tidtagarur på tagentbord, laddningstid

4 sätt att förbättra webbplatsens laddningstid!

Hur snabbt din webbplats laddar har betydelse för Googles ranking, men det betyder också mycket för användarupplevelsen och i förlängningen hur bra den konverterar. Få användare väntar på en långsamwebbsida ska laddas, utan klickar hellre vidare i sökresultatet till dina konkurrenter.

Testa webbsidans laddningstid

En generell riktlinje är att laddningstiden bör ligga runt 2–3 sekunder. Använd Googles PageSpeed för att testa och för att få förslag på förbättringar. Här ser du laddningstid för både desktop och mobil. Även PingdomTools ger värdefull information om laddningstid, storlek med mera.

Här kommer fyra tips för en snabbare webbplats, som är relativt enkelt att fixa för dig som själv sköter om din sida, utan att vara proffs:


Optimera bilderna
Stora bilder är den vanligaste orsaken till att webbsidor laddas långsamt. Genom att optimera bilderna kan du i många fall få ner laddningstiden betydligt. Ladda inte upp foton direkt från din digitalkamera till webbsidan, då bilderna för det mesta är på tok för stora. Ändra bildstorlek och/eller beskär istället bilderna till den storlek du vill använda, innan du laddar upp dem.
Ett bra alternativ till gratisprogram är Pixlr. Det är ett bildbehandlingsprogram som ligger online, så du behöver inte installera något på din dator, förutom en Flash plug-in, som många datorer redan har.
Välj också att komprimera bilderna för webben. Detta förminskar bildfilen betydligt, utan att kvaliteten märkbart försämras. Kvaliteten på ett foto kan oftast komprimeras 60–80 % utan att det syns nämnvärt. I Pixlr sparar du fotot i jpeg-format och kan då skala ner kvaliteten. Använder du Photoshop, välj "Spara för webb". När du ändå sparar om bilderna, ge bildfilen ett beskrivande, sökmotorvänligt namn.


Optimera HTML- och CSS-koden
Genom att korta ner koden kan du få snabbare laddningstid. Ett enkelt sätt som vem som helst kan göra, är att korta ner innehållet på sidan (speciellt på startsidan) och undvika olika färg och utseende på olika textavsnitt på samma sida.
CSS-koden bestämmer utseendet på sidan. Lägg helst all CSS-kod i en extern fil och ingen CSS i HTML-koden, så laddas koden till din hemsida snabbare.


Ta bort onödiga plugin och skript
Ofta finns det olika plugin och skript på webbsidan. Se över vad som verkligen behövs och rensa bort övriga, som bara gör laddningstiden längre.


Välj ett bra webbhotell
Investerar du pengar och tid i en webbsida, bör du inte snåla med hosting/serverplars. Ligger din webbsida på en överbelastad server, av kanske inte senaste datum, är det inte optimalt för din webbsidas laddningstid.


Avslutningsvis, snabbare nedladdningstid ger:
• bättre användarupplevelse
• nöjdare mobilsurfare
• fler sidvisningar
• bättre ranking i sökmotorer
• ökad försäljning
• starkare varumärke


Att ha en snabb webbplats kan vara det som gör en besökare till en kund!


TILLBAKA TILL BLOGGSSIDAN

0 0
Feed